This webshop uses cookies
more information »
 

- afgelast - Groeikernen en woonmilieus

Op 24 november organiseert ArchitectuurPunt Zoetermeer de stadslezing en boekpresentatie: Jan Sterenberg en het wonen in de jaren 70

Architect Jan Sterenberg, de ‘rode VVD-er’, bouwde in Zoetermeer maar liefst 1101 woningen. Waaronder de woondekken in Buytenwegh. Michiel Kruidenier, auteur van het nieuwe boek Groeikernen en woonmilieus – Architect Jan Sterenberg en het wonen in de jaren 70 vertelt hierover tijdens de stadslezing op 24 november 2021, die zowel in de zaal als online te volgen is. Martijn Graafmans van A3 Architecten kijkt naar het heden en mogelijke toekomst voor de woondekken. Het eerste exemplaar van het boek wordt tijdens deze bijeenkomst overhandigd aan wethouder Robin Paalvast (Erfgoed, wonen en vastgoed) en is dan ook te koop. 

meer informatie en aanmelden

 

Op 10 december organiseert nai010 uitgevers in samenwerking met Stichting Berlagehuis Usquert en Gemeente Nissewaard de architectuurwandeling en lezing Groeikernen en woonmilieus in De Boekenberg in Spijkenisse.

‘Architectuur mag niet dwingend zijn (…). Het moet een kapstok zijn, de burger moet er nog iets mee kunnen doen. (…) Hij moet niet worden overdonderd door een grootschalige architectuur.’ - Jan Sterenberg

Architect Jan Sterenberg (1923–2000) werkte in de overgangsperiode van strakke wederopbouwwijken met rijtjeswoningen naar bloemkoolwijken met woonerven. Zijn bureau in Ter Apel was een van de grootste architectenbureaus van Nederland en bouwde tussen circa 1950 en 1980 tienduizenden woningen door het hele land, van de stadswijk Lewenborg in Groningen tot Buytenwegh de Leyens in Zoetermeer en Waterland in Spijkenisse.

Sterenberg zag wonen als een activiteit en zijn ontwerpen moesten bewoners aanzetten tot creatief gebruik van de woning én haar omgeving. De woningen waren sober en functioneel; de groene omgeving bood plaats voor ontspanning en aan spelende kinderen.

De problemen van destijds, zoals de grote vraag naar nieuwe woningen, de oplopende kosten en energiebesparing, zijn ook de belangrijke thema’s van nu. Het boek Groeikernen en woonmilieus toont de mogelijkheden en de beperkingen.

 

Architectuurwandeling

Op vrijdag 10 december wandelen we o.l.v. Paul Groenendijk door Spijkenisse en gaan adviseurs ruimtelijke kwaliteit Karin Vlaar en Gerhard Vermeulen in gesprek met o.a. auteur van het boek Michiel Kruidenier. Hoe gaan we om met dit Post 65 erfgoed in Spijkenisse? Wat zijn de lessen die we uit het verleden kunnen leren? Maar ook, hoe gaat de dagelijkse praktijk van een adviseur ruimtelijke kwaliteit?

 

Praktisch

Vrijdag 10 december 14:00 - 16:00, architectuurwandeling en lezing. Verzamelen bij De Boekenberg in Spijkenisse. De bijeenkomst en wandeling zijn gratis, maar reserveren is verplicht en kan via rsvp@nai010.com

Dit evenement kwam tot stand in samenwerking met Dorp Stad en Land, Gemeente Nissewaard, Stichting Berlagehuis Usquert en nai010 uitgevers n.a.v. het verschijnen van het boek Groeikernen en woonmilieus, Michiel Kruidenier, nai010 uitgevers, 2021.  

 

over het boek

Groeikernen en woonmilieus is de eerste uitgebreide monografie over de jaren 1970 architect Jan Sterenberg. Dit rijk geïllustreerde boek haalt het werk van de bevlogen pragmaticus Sterenberg uit de anonimiteit en plaatst het in zijn context. De problemen van destijds, zoals de grote vraag naar nieuwe woningen, de oplopende kosten en energiebesparing, zijn ook de belangrijke thema’s van nu. Groeikernen en woonmilieus toont de mogelijkheden en de beperkingen die een rol speelden bij de woningontwerpen van Sterenberg. Lees meer