This webshop uses cookies
more information »
 

Longlist Brusseprijs bekend

De longlist voor de Brusseprijs is bekend! Voorland Groningen is uit 188 inzendingen met 19 andere titels geselecteerd en maakt kans op de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

De jury bestaat uit voorzitter Gerri Eickhof (NOS), Yvonne Zonderop (ex-adjunct hoofdredacteur de Volkskrant), Maarten Dessing (Boekblad), Martha Riemsma (hoofdredacteur Tubantia) en Pieter van Os (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2020). De Brusseprijs wordt sinds 2006 door het Fonds BJP (bijzondere journalistieke projecten) uitgereikt en is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). Alleen oorspronkelijk Nederlandstalige journalistieke boeken komen in aanmerking voor de prijs.

Op 5 juni 2021 wordt de winnaar van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2020 bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een live uitzending van NOS Met het Oog op Morgen. De winnende auteur neemt dan een cheque van € 10.000,- in ontvangst. 

 

over Voorland Groningen

Voorland Groningen bestaat uit twee onderdelen: een boek en een app. In het boek wandel je al lezend mee met journalist en radiomaker Marten Minkema. En dat afgewisseld met korte bespiegelingen over urgente landschappelijke thema’s door onderzoeker Christian Ernsten die in gesprek ging met experts over onder andere hightech landbouw en de complexe relatie tussen mens en dier. Fotograaf Dirk-Jan Visser neemt de lezer beeldend mee door het Groningse Hogeland, zoals hij het de afgelopen 10 jaar heeft leren kennen. De wandelingen zijn ook als audio- tour beschikbaar. Download de app, wandel ‘live’ samen met Marten Minkema en ontmoet de mensen die wonen, werken, omkijken en vooruitzien in ‘Voorland Groningen’.

Het boek

Wandelen door Groningen is lopen door het Antropoceen, dit tijdperk waarin de mens overal zijn vingerafdruk zet. Nergens in Nederland is die zo zichtbaar als hier. Groningen is ons voorland. Maar wat betekent dat woord?

Voorland is een plek én een tijd. Het is het land voor de dijk en het is ook de toekomst die je al kan vermoeden, maar waar we nog niet zijn. Dit boek is een uitnodiging om mee te wandelen door het eeuwenoude Groninger cultuurlandschap en samen de tekens te lezen van een tijd die komt. Daarbij worden vier urgente thema's in het vizier gehouden: het stijgende water, de verschralende biodiversiteit, het verdwijnend erfgoed en de opwarmende aarde. In Voorland denken bewoners en experts mee over lokale oplossingen voor deze mondiale problemen.

Dit boek pretendeert niet te voorspellen hoe het morgen zal zijn, maar is open als het landschap zelf. De auteurs - onderzoeker Christian Ernsten, journalist Marten Minkema en fotograaf Dirk-Jan Visser - bieden een nieuwe lens om te kijken naar het Groningen dat voor ons ligt.

Kijk voor meer informatie op onze website