This webshop uses cookies
more information »
 

Nieuwe redactie Architectuur in Nederland


Nieuws
Rotterdam, oktober 2021

 


Nieuw redactielid aangesteld Architectuur in Nederland Jaarboek 

De nieuwe redactie van het Architectuur in Nederland Jaarboek is bekend! Met het vertrek van Kirsten Hannema na Jaarboek 2020 / 2021 kwam er een plaats vrij in het redactieteam dat bestaat uit Teun van den Ende en Arna Mackic. Kirsten Hannema nam na zes edities afscheid en maakte plaats voor Uri Gilad. Als onafhankelijke redactie zullen zij aan het 35ste Jaarboek Architectuur in Nederland werken. 

De redactie selecteert bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden. De redactie is reeds begonnen aan de voorbereidingen voor de 35ste editie die in mei 2022 zal verschijnen. Meer informatie over de 35ste editie.
 
Uri Gilad medeoprichter en partner van Office Winhov, richt zich in zijn werk op de herbestemming en uitbreiding van monumentale gebouwen, duurzame woningbouwontwikkelingen en programma’s op het snijvlak van 'hospitality', cultuur en commercie. Zijn projecten komen tot stand met een zorgvuldig begrip van de context en veel aandacht voor de toepassing van materialen. In zijn werk incorporeert hij de duurzame, sociale en culturele aspecten die in relatie staan tot architectuur en stedenbouw. 

Uri studeerde aan de HIT in Holon en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In 2016 werd hij genomineerd voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten en in datzelfde jaar ontving hij de ARC16 Oeuvre Award voor het werk van Office Winhov. Uri is lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam, geeft les aan de Academie van Bouwkunst en geeft regelmatig lezingen over duurzame, sociale en culturele aspecten in relatie tot architectuur en stedenbouw. 
Foto: Dana Lixenberg

 

Arna Mackic is architect en samen met Lorien Beijaert oprichter van Studio L A.  Het werk van Studio L A gaat over de toegankelijkheid van steden, gebouwen en het publieke domein. Hun onderzoek naar in- en uitsluitingsmechanismen binnen de architectuur zetten ze in bij het ontwerpen van een inclusieve architectuur en nieuwe vormen van publiek domein, die ontmoetingen stimuleren. Arna is ook auteur van het boek Mortal Cities & Forgotten Monuments, door de Britse krant The Guardian uitgeroepen als één van de beste architectuurboeken van 2016.
In 2014 won Arna een Dutch Design Award in de categorie Design Research en in 2017 de Jonge Maaskantprijs. In 2021 won zij met Studio L A de Groninger Architectuurprijs voor het Geheugenbalkon.
Foto: Marijn Smulders

Teun van den Ende oprichter van Werkplaats Erfgoed, schrijft, onderzoekt en voedt het debat over de transformatie van stad en landschap. Hij schrijft over architectuur en stedelijke ontwikkeling voor Rotterdams webmagazine Vers Beton en diverse vakmedia. Daarnaast is Teun lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Eindhoven en doceert architectuurkritiek aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.
 

Over Architectuur in Nederland
Al bijna 35 jaar een onmisbaar, onafhankelijk platform voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. Het tweetalige Jaarboek vormt daarin het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst en verschijnt zowel digitaal als in boekvorm. De onafhankelijke redactie selecteert bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden. De redactie nodigt jaarlijks een gastschrijver uit die een bijdrage levert aan het jaarboek en het publieksprogramma. Tevens bevat het Jaarboek een thema artikel en essays van alle redactieleden. 

Naast de Architectuur in Nederland Jaarboek publicatie organiseren we in samenwerking met Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) en andere partnerorganisaties een publieksprogramma. De Jaarboeklancering wordt gehouden in Rotterdam in mei 2022 tijdens de Rotterdamse Architectuur Maand. Daarnaast worden er diverse thema avonden door heel het land georganiseerd. Wil je op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nai010 nieuwsbrief

 

 

Eerdere redactieleden
De redactie van Architectuur in Nederland bestond in voorgaande jaren onder anderen uit (in willekeurige volgorde): Kirsten Hannema, Robert-Jan de Kort, Lara Schrijver, Ruud Brouwers, Hans van Dijk, Bernard Colenbrander, Lily Hermans, Friso Broeksma, Samir Bantal, JaapJan Berg, Kees van der Hoeven, Anne Luijten, Anne Hoogewoning, Roemer van Toorn, Piet Vollaard, Arthur Wortmann, Daan Bakker, Allard Jolles, Michelle Provoost, Cor Wagenaar, Tom Avermaete, Hans van der Heijden, Edwin Oostmeijer, Linda Vlassenrood, Ton Verstegen, Hans Ibelings.