This webshop uses cookies
more information »
 

Weer Verandert Alles Book Launch (Dutch)

This book is only available in Dutch

Afgelopen jaar werkte Rotterdams WeerWoord een publicatie over ‘Klimaatverandering en de toekomst van Rotterdam’. Deze must-have voor elke stadsmaker werd op 2 november gelanceerd in het Timmerhuis met o.a. Ernest van der Kwast als host en natuurlijk de auteurs Vera Konings en Andre Rodenburg aan tafel. Het eerste boek werd uitgereikt aan Hermineke van Bockxmeer, directeur Stadsontwikkeling van Gemeente Rotterdam. 

Hoe kan en moet Rotterdam er over honderd jaar uitzien? Rotterdams WeerWoord start met dit boek het gesprek over de gezonde, veilige en klimaatbestendige toekomst van de stad. Daarnaast zien wij de de veranderingen ook als een kans om de stad mooier, socialer te maken, met ruimte voor mens, dier en natuur.
 
Door klimaatverandering neemt de kans op overlast en schade door hevige neerslag, hitte, droogte en overstromingen toe. Dat levert risico’s op voor onze economie, veiligheid en gezondheid. Rotterdam is kwetsbaar door haar ligging in de delta van van Maas en Rijn. Watergezant Henk Ovink zegt in het voorwoord van dit boek: “Rotterdam is kampioen adaptatie. Zet dat door -in en met Nederland- voor de wereld”. Rotterdams WeerWoord pakt deze uitdaging met beide handen aan.
 
Een leefbaar en gezond Rotterdam over honderd jaar begint hier en nu
Met dit boek wil Rotterdams WeerWoord het gesprek voeren over de lange termijndoelen van de stad. Auteur Vera Konings, adviseur klimaat en waterveiligheid bij de gemeente: “Op landelijk niveau zijn we gewend om voor waterveiligheid vijftig tot honderd jaar vooruit te denken. Als het gaat om de ontwikkeling van de stad is twintig jaar al ver weg. Met dit boek wil ik het gesprek over de lange termijn in Rotterdam aanjagen en ervoor zorgen dat we ons niet laten verrassen door landelijk beleid. We kunnen nu al kiezen welke stad we over honderd jaar willen zijn.”
 
Grote vraagstukken voor Rotterdam
Anticiperen op de toekomst vraagt om radicale keuzes. In het boek beschrijven en visualiseren we voor vijf Rotterdamse gebieden hoe de toekomst eruit kan zien: Maken we meer ruimte vrij voor de opvang en berging van hemelwater? Kiezen we ervoor om de kades eens in de zoveel tijd te laten overstromen en richten we huizen daarop in? Moeten we de laaggelegen polders bewust teruggeven aan het water? Johan Verlinde is programmamanager van Rotterdams WeerWoord. Hij wil dat Rotterdam ook voor toekomstige generaties een veilige en gezonde omgeving is: “Dit boek laat de grote vraagstukken zien waar we over in gesprek moeten gaan om uiteindelijk tot keuzes te komen.”

Bestel het boek!