Geen producten in de winkelwagen.

Acid Clouds_Spui25
24 oktober, 2024

Terugkijken: Boekpresentatie Acid Clouds

Acid Clouds – Mapping Data Centre Topologies

Op 10 oktober was de succesvolle boekpresentatie van Acid Clouds in SPUI25. Auteurs Jorinde Seijdel en Niels Schrader gingen dieper in op het maakproces van het boek: van de recente geschiedenis van het internet tot fotograferen tot diep in de nacht om lokale datacenters stiekem vast te leggen. Vervolgens ging Niels in gesprek met media theoreticus Geert Lovink en archief- en informatie expert Annet Dekker. Hoe vormen datacenters ons landschap en wat heeft de toekomst voor ons in het verschiet?

Kon je niet aanwezig zijn? Via deze link kun je de presentatie in zijn geheel terugkijken.

Over het boek

Acid Clouds: Mapping Data Centre Topologies onderzoekt de verborgen infrastructuren van ons digitale leven en legt de politieke, ecologische en sociale dynamiek bloot die datacenters belichamen. Het gaat verder dan het gezuiverde beeld van de ‘cloud’ en ontrafelt de materiële en ethische complexiteit van deze vaak over het hoofd geziene gegevensopslagstructuren.

Het boek is geredigeerd door Niels Schrader en Jorinde Seijdel en bevat essays van internationale auteurs die datacenters onderzoeken vanuit perspectieven. Van kunstmatige intelligentie, machine learning, digital commons, dekolonialisme en technodiversiteit tot stedelijke strategieën, milieueffecten, extractivisme, algoritmische vooringenomenheid en digitaal kapitalisme. Roel Backaerts nachtfoto’s van 101 Nederlandse datacenters leggen hun imposante aanwezigheid vast en bevragen hun verborgen impact. Samen belichten deze perspectieven de machtsstructuren, milieueffecten en culturele implicaties van datacenters.

Acid Clouds spoort lezers aan om de ethiek van onze digitale afhankelijkheid te heroverwegen en stelt vitale vragen. Hoe kunnen we anders kijken naar eigenaarschap en controle over data? Hoe kunnen we weerstand bieden tegen de extractieve neigingen van het digitale kapitalisme en ons een rechtvaardigere, digitale toekomst voor ogen zien? Het boek daagt ons uit om kritisch om te gaan met de verborgen maar alomtegenwoordige infrastructuren die onze wereld vormgeven.