Geen producten in de winkelwagen.

04 juni, 2024

Bouwmaterialen 1940-1990 x RCE

Op dinsdag 4 juni wordt het boek Bouwmaterialen 1940-1990 gelanceerd tijdens het symposium Mens en Materiaal – Erfgoed van de 20e eeuw. Het symposium wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en staat in teken van jonge kunst en architectuur. Materialiteit en de omgang hiermee vormen de basis van het programma.

Voor relatief jong erfgoed lijken waarderings- en instandhoudingsvragen complexer dan voor oude kunst en architectuur die hun bestaansrecht in de loop der eeuwen hebben bewezen. Van veel moderne materialen weten we nog niet hoe vergankelijk ze zullen zijn. Dat maakt de objecten kwetsbaarder, de afwegingen ingewikkelder.

Hoe gaan wij als 21e-eeuwse mensen om met erfgoed dat in de 20e eeuw is gemaakt? Welke vraagstukken, beslissingen en verantwoordelijkheden zijn er voor hedendaagse erfgoedprofessionals? En hebben de makers zelf hierin, indien mogelijk, nog een actieve rol?

Het symposium buigt zich over bovengenoemde vragen rond waarde en waardering van 20e-eeuws erfgoed en de verhouding tussen oorspronkelijkheid, verandering en vergankelijkheid. Daarin spelen mens en materiaal een belangrijke rol; het gaat over de creërende maker en diens keuzes voor materialen en technieken; over de waarde die wij hieraan toekennen; en over de invloed hiervan op instandhouding van (bouw)kunst in een veranderende wereld waarin hergebruik en duurzaamheid steeds belangrijker worden.