nai010 kondigt met trots de 38ste editie van het Architectuur in Nederland jaarboek aan. Hét overzichtswerk van het afgelopen architectuurjaar wordt op donderdagavond 22 mei gelanceerd bij het Keilepand. Met de redactie, bestaande uit Uri Gilad (Office Winhov), Stephan Petermann (MANN en VOLUME) ) en Annuska Pronkhorst (Crimson Historians & Urbanists), en verschillende gasten gaan we dieper in op de meest opvallende projecten en thema’s van 2024.
Bij de lancering zijn op 22 mei? Meld je dan vast aan.
De aandacht voor duurzaamheid in de architectuursector groeit explosief. Elke week is er wel een symposium over natuurinclusief, biobased of circulair bouwen. Nieuwe projecten moeten voldoen aan een overvloed aan certificaten, meetmethodes en groene labels. Maar hoe staan we er werkelijk voor?
Tijdens de lancering van Architectuur in Nederland 2024/2025 duiken we in op de dualiteit van duurzaam ontwerpen én bouwen. Hergebruik en duurzaamheid vormen binnen de selectie van dit jaar een rode draad. Tegelijkertijd zien we hoe ingewikkeld het is om één lijn te trekken in de talloze systemen en methodes betreft duurzaamheid. Helpen regels en certificaten daadwerkelijk of leiden ze af van de essentie? Hoe verhouden renovatie en nieuwbouw zich tot een écht duurzame ontwerp- en bouwpraktijk? En dreigen we door onze focus op ‘groen’ de levensduur en bestendigheid van gebouwen uit het oog te verliezen?
Onder leiding van moderator Dore van Duivenbode gaan we in op deze en andere vragen met Daniëlle de Nijs (Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V), Do Janne Vermeulen (Team V Architecture), Joyce Verstijnen (Bedaux de Brouwer Architecten) en natuurlijk met de redactieleden Uri Gilad (Office Winhov), Stephan Petermann (MANN en VOLUME) en Annuska Pronkhorst (Crimson Historians & Urbanists). Ook schuiven er sprekers buiten de bouw- en architectuursector aan: van beleidsmakers tot economen. Wie is er aan zet om in deze duurzaamheidschaos structuur aan te brengen: De politiek? De architect? De ‘sector’? En hoe kunnen we de overdaad aan richtingen, meningen en methodes betreft duurzaamheid in de architectuursector beter duiden?
Architectuur in Nederland is al sinds 1988 een onmisbaar overzichtswerk en inspiratiebron voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. Elk jaar presenteert een driekoppige redactie in deze publicatie een beschouwing van het afgelopen architectuurjaar in de vorm van essays, alsmede een selectie van de meest opzienbarende projecten die de stand van het vak weergeven.
De redactie van het jaarboek 2024/2025 bestaat uit Uri Gilad (Office Winhov), Stephan Petermann (MANN en VOLUME) en Annuska Pronkhorst (Crimson Historians & Urbanists).
In voorgaande edities heeft de redactie de projectenselectie aangegrepen om een dialoog met vakgenoten te starten over opgaven als de woningbouw en transformatie van gebouwen. Ook het jaarboek 2024/2025 bevraagt met actuele thema’s de voortdurende evolutie van het vak.