nai010 uitgevers kondigt vol trots de 37e editie van het Architectuur in Nederland jaarboek aan. Hét overzichtswerk van het afgelopen architectuurjaar wordt in samenwerking met AIR op donderdagavond 30 mei (19:30 tot 21:00) gelanceerd bij het Nieuwe Instituut, als startschot van de Rotterdam Architectuur Maand. Met de redactie en verschillende gasten gaan we dieper in op de meest opvallende projecten en thema’s van 2023.
Bij de lancering zijn op 30 mei? Meld je dan vast aan.
De selectie van 28 projecten in deze editie van het jaarboek bedekt slechts 0,15 procent van wat er in Nederland aan projecten in een jaar wordt gebouwd. Duurzaamheid en hergebruik vormen binnen de selectie van dit jaar een rode draad en doet verlangen naar meer, zeker als het gaat om de beantwoording van de grote vraag naar betaalbare woningen. Maar hoe staat het eigenlijk met de overige 99.85 procent die de jaarlijkse bouwproductie opmaakt? We denken ontzettend veel van onze omgeving te kennen – maar in hoeverre weten we echt iets? Kijkend naar de meest urgente thema’s in de samenleving – duurzaamheid, inclusiviteit en economie – blijkt dat betrouwbare statistieken vaak ontbreken of in gebreke blijven. Waar zijn er kansen om aan collectieve nieuwe kennisopbouw te doen? Hoe kunnen architecten hun politieke plek verkennen en helder maken? Hoe creëren we ruimte voor meer kwaliteit, verbeelding en bevlogenheid?
Onder leiding van moderator Dore van Duivenbode gaan we in op deze en andere vragen met Esther Agricola (BPD), Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond, BNA), Fahid Minhas (directeur NEPROM, voormalig Tweede Kamer lid), Wilma Kempinga (Mevrouw Meijer), Nina Aalbers (Architectuur Maken), Rick ten Doeschate (CIVIC Architects), Rubén Dario Kleimeer (architectuurfotograaf), en natuurlijk met de redactieleden Uri Gilad (Office Winhov), Stephan Petermann (MANN en VOLUME) en Annuska Pronkhorst (Crimson Historians & Urbanists).
Architectuur in Nederland is al sinds 1988 een onmisbaar overzichtswerk en inspiratiebron voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. Elk jaar presenteert een driekoppige redactie in deze publicatie een beschouwing van het afgelopen architectuurjaar in de vorm van essays, alsmede een selectie van opzienbarende projecten die de stand van het vak weergeven.
De redactie van het jaarboek 2023/2024 bestaat uit Uri Gilad (Office Winhov), Stephan Petermann (MANN en VOLUME) en Annuska Pronkhorst (Crimson Historians & Urbanists).
In voorgaande edities heeft de redactie de projectenselectie aangegrepen om een dialoog met vakgenoten te starten over eigentijdse thema’s. Ook het jaarboek 2023/2024 bevraagt met een vergelijkbare aanpak de voortdurende evolutie van het vak.