Wekenlang stonden de boren te draaien om door de dikke muren van de kluis van De Nederlandsche Bank te komen. Die kluis wordt nu in het ontwerp van Mecanoo de nieuwe toegang van De Nederlandsche Bank.
Het ontwerp van Marinus Duintjer, opgeleverd in 1968, was niet bepaald geliefd onder Amsterdammers. Het gebouw werd ervaren als te groot, te hoog en te modern aan de rand van de oude binnenstad. Het was bovendien afgesloten met hekken, rotsblokken en steeds meer bewaking. Hier lagen in een enorme kluis de goudvoorraad, het papiergeld en waardepapieren die de Nederlandse economie gaande houden.
Een scheiding van functies maakt het mogelijk het gebouw weer te openen voor het publiek. Waar ooit het glazen Paleis voor Volksvlijt stond wil Francine Houben met Mecanoo Architecten een voor iedereen toegankelijk paleis voor het volk terugbrengen, midden in een park en met een publiek toegankelijke steiger aan het water van de Singelgracht. Sandra Rottenberg mocht alvast een kijkje nemen en sprak met onder anderen: Klaas Knot, Francine Houben, Maaike van Leuken en Hermano van Velzen, de dakloze dichter van Amsterdam.
Presentatie: Sandra Rottenberg. Muziek: Teun Grondman (piano) en Derek Lugtenberg (gitaar). Techniek: Berry Kamer.
Wil je meer weten over de meest iconische projecten uit het oeuvre van Mecanoo? Lees dan ook het boek Mecanoo. People, Place, Purpose, Poetry, verkrijgbaar via de nai010 webshop.