Geen producten in de winkelwagen.

18 juni, 2024

Catalogus najaar 2024

Met trots presenteren we onze najaarsscatalogus voor 2024, met onze aankomende boeken over architectuur, kunst en design. 

De hedendaagse klimaatcrisis is niet van vandaag op gisteren ontstaan. Al in de negentiende eeuw werd er gesuggereerd dat de opwarming van de aarde samenhangt met de uitstoot van CO2. Toch duurde het tot 1968 – met de oprichting van Club van Rome – tot het er in de politiek serieus over ging. Vanaf dat moment is het denken over het ontwerpen van een duurzame toekomst ook in de architectuur doorgedrongen. In It’s About Time onderzoekt een team van auteurs, onderzoekers en critici verbonden aan de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) hoe architectuur en klimaatactivisme sinds die periode zijn verweven. Het is inspirerend om te lezen hoe er al huizen op zonne-energie, earth buildings en tal van andere duurzame projecten zijn ontworpen en gerealiseerd. En ook al was dat met wisselend succes, dan zijn de lessen die eruit geleerd kunnen worden des te waardevoller om de huidige transities succesvol aan te kunnen pakken.

Dat het verleden talloze aanknopingspunten biedt voor het denken over een duurzame relatie van natuur, architectuur en de mens, toont ook het poëtische visuele verslag Towards a Nude Architecture, over de traditie van Japanse hot springs, de natuurlijke warmwaterbronnen die een essentieel onderdeel vormen van de Japanse identiteit. De spirituele oorsprong van het baden en het samengaan van natuur, architectuur en het menselijk lichaam in de meer dan 30.000 natuurlijke warmwaterbronnen of onsen die Japan rijk is, vormt een waardevol patrimonium dat nu inspiratie biedt voor klimaat- en natuurinclusief bouwen.

En zo zijn er meer voorbeelden in deze najaarsaanbieding van historische reflectie op hedendaagse thema’s, en van kunstenaars en vormgevers die onze blik op deze thema’s verruimen en verrijken.

Eelco van Welie, directeur

Bekijk hier de gehele catalogus