Op zaterdag 30 november werd in Almere de langverwachte stadsgids Almere Architectuur Stad gepresenteerd, een diepgaande en visuele verkenning van Almere als ‘New Town’ aan de hand van de 100 beste projecten. De lancering vond plaats in een goed gevulde filmzaal van De Nieuwe Bibliotheek met 80 belangstellenden, waaronder lokale architecten, cultuur- en stadsliefhebbers. Het eerste exemplaar van de gids werd in ontvangst genomen door burgemeester Hein van der Loo, die lovende woorden sprak over het belang van het boek voor de stad.
De gids, geschreven door de Almeerse architectuurhistorici Odette Breijinck en Ans van Berkum, biedt zowel inwoners als bezoekers een uitgebreide en toegankelijke blik op de architectuur en het stadsontwerp van Almere. Van de vroege stadsgroei in de jaren 70 tot de moderne ontwikkelingen van de afgelopen decennia, Almere Architectuur Stad geeft een uniek overzicht van hoe de stad zich heeft ontwikkeld tot het bijzondere stedelijke landschap dat het vandaag de dag is. Het bewijst zich als hoofdstad van Post 65 architectuur. Dit belang werd onderstreept door de woorden van Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Burgemeester Hein van der Loo prees de initiatiefnemers van het project en benadrukte het belang van Almere Architectuur Stad voor de stad. ‘Dit boek is niet alleen een waardevolle gids voor de stad, maar ook een herinnering aan de visie die aan de basis lag van Almere als ‘New Town’. Het is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de groei en ontwikkeling van Almere.’
De stadsgids is een initiatief van Breijinck en Van Berkum, die met hun kennis van de stad en hun passie voor architectuur een helder en visueel aantrekkelijk boek hebben gecreëerd. De foto’s van de Almeerse fotografen Hans Jan Dürr en Geert van der Wijk strelen het oog. Het boek is uitgegeven door nai010 uitgevers, die alle eerste exemplaren direct die middag uitverkocht.
Het goede nieuws voor Almeerders en geïnteresseerden is dat het boek deze week te koop is bij de plaatselijke VVV aan De Diagonaal in Almere. Directeur Nik Smit benadrukte het belang van de komst van het boek omdat de stad veel architectuurliefhebbers trekt. Hij was dan ook blij dat het boek deze feestmaand inluidde.
Almere Architectuur Stad biedt een rijkdom aan informatie voor zowel liefhebbers van architectuur als voor diegenen die meer willen weten over Almere in het algemeen. Het boek nodigt uit om Almere niet alleen als een ‘nieuwe stad’ te zien, maar als een dynamisch en voortdurend veranderend stedelijk landschap, dat zijn eigen verhaal vertelt door de gebouwen en openbare ruimtes die het karakteriseren.