No products in the cart.

06 September, 2024

Excursies Sphinxkwartier en Oostenburg

Hoe ervaren gebruikers de gebouwde omgeving van deze kersverse uitbreidingswijken?

Voor het jaarboek Architectuur in Nederland 2023 / 2034 stuurde de redactie fotograaf Rubén Dario Kleimeer op pad om met zijn camera het dagelijks leven in een aantal kersverse uitbreidingswijken te onderzoeken. Op vrijdag 6 september en vrijdag 4 oktober gaan we zelf naar (respectievelijk) het Sphinxkwartier in Maastricht en Oostenburg in Amsterdam, samen met een select groepje deelnemers, architecten en stedenbouwkundigen. We zien vaak shiny plaatjes van architectuur vlak na oplevering, maar hoe ervaren gebruikers de gebouwde omgeving?

Er zijn maar een beperkt aantal plekken, dus meld je snel aan door een mailtje te sturen rsvp@nai010.com, met in het onderwerp welke locatie.

Sphinxkwartier x Bureau Europa

Op vrijdag 6 september om 15:00 verzamelen we bij Bureau Europa, recht tegenover het Sphinxkwartier. Het terrein rondom de oude Sphinx sanitairfabriek is (en wordt nog steeds) herontwikkeld, met verschillende binnenstedelijke functies zoals een bioscoop, horeca, appartementen en culturele broedplaatsen. We introduceren het stedenbouwkundige plan van Palmbout bij Bureau Europa en gaan daarna op pad om projecten te bezoeken: Twins van Marlies Rohmer en Floris Hund, en Les Mouleurs van Rik Martens. Tussen de presentaties van de architecten door kijken we door de ogen van Rubén naar het resultaat: hoe is het dagelijks leven in dit gebied, dat zich tot op de dag van vandaag midden in een grote transformatie bevindt? Nadat we nog kort vooruitblikken op de toekomst van het Sphinxkwartier, sluiten we het programma om 17:00 af.

Oostenburg x Arcam

De tweede excursie naar Oostenburg vindt plaats op vrijdag 4 oktober, ook van 15:00 tot 17:00 (startlocatie later bekend), en wordt georganiseerd in samenwerking met Arcam. Tijdens de industriële revolutie was Oostenburg het toneel van machinefabrieken en werden er stoommachines en locomotieven gebouwd. Nu wordt het gebied ontwikkeld tot een gemengd woon-werkgebied, op basis van het stedenbouwkundig plan voor een zogenoemde organische en geleidelijke gebiedsontwikkeling van Urhahn. Bij deze sessie verkennen we het gebied onder leiding van Tess Broekmans van Urhahn. Daarnaast zullen Ronald Janssen (Ronald Janssen Architecten), Evert Klinkenberg (BETA office) en Freyke Hartemink (HOH Architecten) ingaan op de door hen gerealiseerde projecten.

Naast dat fotograaf Rubén Dario Kleimeer voor het jaarboek Architectuur in Nederland op pad is gegaan om de praktijk van deze planvorming te observeren, is Urhahn hier zelf ook volop mee bezig. Met hun project ‘De zachte kaart van Oostenburg’, onderzoekt het bureau hoe men woont in de hoogstedelijke stadswijk die nog op de tekentafel ligt. Tijdens de excursie ondervinden deelnemers dit zelf en nemen zowel Rubén als Tess hen mee door hun bevindingen.

Foto: Sphinx, Maastricht © Rubén Dario Kleimeer