No products in the cart.

Free the Map_binnenwerk_Henk van Houtum
15 February, 2025

Free the map x Het Grote Gebeuren

Saturday 15 February, Forum, Groningen. Het Grote Gebeuren.

The spoken language of this literary festival is Dutch!

15 februari 2025 draait het in Forum Groningen weer om schrijvers en boeken tijdens Het Grote Gebeuren; een festival vol verhalen en ontmoetingen.

Dit literaire festival duikt o.a. in onze obsessie met productiviteit, vaders en zonen en andere familiebanden, het verleden in de toekomst en de kunst van het luisteren. Je kunt genieten van luistersessies, mini-colleges en prikkelende programma’s: van Belcampo’s absurde werelden tot het verlangen om de wereld te vangen in een roman of wereldkaart. Er zijn ook interviews met o.a. Milouska Meulens, Rob van Essen, Bibi Dumon Tak, Sholeh Rezazadeh en Lucky Fonz III. Ook is Henk van Houtum, auteur van Free the map te gast bij het programma Perspectief op de wereld.

Perspectief op de wereld

Het lijkt een representatie van de wereld, maar eigenlijk is een landkaart vooral een manier van de mens om grip te krijgen op de wereld. En misschien is dat helemaal niet zo’n goede manier. Over deze vraag denken schrijvers Richard Osinga, Mark Boog, Henk van Houtum en Sholeh Rezazadeh na in dit programma. Ze verkennen het verlangen van de mens om de wereld te vangen in iets tastbaars, of dat nu in een wereldkaart is of in een roman.

Vroeger, toen de wereld nog niet vastlag op papier, maakte men de wereld tastbaar door wereldkaarten te maken, of de maker nu in dat verre werelddeel geweest was of niet. Hierover gaat het in de nieuwste roman van Mark Boog, De cartograaf en de wereld. In deze historische roman volgen we een jonge cartograaf in het 17e-eeuwse Amsterdam.

Econoom Henk van Houtum pleit met Free the map voor een andere blik op de wereld, voorbij de landsgrenzen. Het boek houdt een pleidooi voor een nieuw cartografisch verhaal.

Richard Osinga en Sholeh Rezazadeh schreven romans die zich in verschillende gebieden van de wereld afspelen en die blijk geven van een geglobaliseerde wereld en een koloniaal verleden.

Vanuit de verschillende expertises en visies kijken zij onder leiding van Kirsten van Santen naar de mogelijkheden voor het in kaart brengen van deze romans, zou dit nieuwe, betere (wereld)kaarten op kunnen leveren?