This event will held in Dutch.
Vanaf eind jaren zestig kwamen steeds meer vrouwen uit Turkije naar Nederland om hier een nieuw leven op te bouwen. Maar hoe goed kennen we hun verhalen? In haar boek en gelijknamige tentoonstelling Je moest eens weten brengt fotograaf en beeldend kunstenaar Çiğdem Yüksel de verhalen van deze generatie vrouwen tot leven en geeft ze een blijvende plek in onze Nederlandse geschiedenis.
Met portretten van 22 vrouwen, aangevuld met interviews en unieke foto’s uit hun familiealbums, schetst Çiğdem een indringend en gelaagd beeld van de eerste generatie vrouwen uit Turkije in Nederland en vult hiermee ons visueel archief aan.
Tijdens deze Fotokroniek nodigen we je uit om samen met Çiğdem de verdieping op te zoeken. Aan de hand van foto’s en verhalen neemt ze je mee in haar werkproces, haar kennismaking met het werk van Bertien van Manen en neemt ze je mee in het leven van deze vrouwen: over hun aankomst in een vreemd land, zelfredzaamheid, heimwee, en de belangrijke rol die zij speelden in de Nederlandse economie. Ook gaan we in op liefde, dromen, en hun strijd voor gelijke rechten. En wat betekenen deze verhalen voor de volgende generatie? Hoe kijken hun kinderen en kleinkinderen naar deze verhalen?